Kijk, zo veelzijdig is de olijf!

De olijf is enorm veelzijdig: de boom, de vrucht, de olie en zelfs de producten die van het hout worden gemaakt zijn beeldschoon. Olijfolie kun je bovendien op veel manieren gebruiken. Hieronder zetten we 10x de olijf in the picture!

1. Oude olijfbomen

Prachtig he, die oude bomen! Veel olijfbomen redden het maar een paar decennia. Dat heeft vaak te maken met de verzorging en de klimaatomstandigheden. Toch is het niet ongebruikelijk dat een olijfboom tussen de 300 en 600 jaar oud wordt. Maar er zijn er ook bekend die wel meer dan 3000 tot 5000 jaar oud zijn. Wat hebben deze bomen al niet meegemaakt!

2. Tegen huidveroudering

Be pretty with olive oil! Bescherm je huid gerust met pure olijfolie. Daarmee blijft je huid soepel. Het helpt ook tegen huidveroudering en uitdroging. De olijfolie is geschikt voor alle huidtypes. Smeer niet te veel van de pure olie, anders wordt je huid erg vet. Een paar druppels is voldoende. In veel verzorgingsproducten zit daarom ook olijfolie. De fenolen beschermen je gezicht tegen huidinfecties.

3. IJs met olijfolie

Dit smaakt echt zo lekker! Wil je een heerlijk dessert maken? Kies voor de mooie combinatie van vanille-ijs met olijfolie. Een klein beetje grof zeezout en muntblaadjes erbij maken het af. Probeer dit recept eens. Eet smakelijk!

4. Zeep

Gezond badderen zonder kunstmatige additieven? Extra vergine olijfolie bevat schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen en antioxidanten. Daarom is zuivere olijfolie ook veel verwerkt in zepen, waaronder traditionele zeepblokken, die bovendien erg decoratief zijn in je badkamer.

5. Remover

Olijfolie is ook heel goed te gebruiken als natuurlijke make-up verwijderaar, zelfs voor waterproof mascara. Geen chemische lotion, maar puur natuur is beter voor je ogen. Kijk natuurlijk wel uit dat je het niet in je ogen smeert.

6. Bakken mag!

Met extra vergine olijfolie kun je uitstekend bakken. Veel mensen denken van niet, maar de olie kun je goed verhitten. Beperk je dus niet tot enkel koude gerechten, want dan doe je de olijfolie te kort! Denk ook eens aan wokken in olijfolie! Probeer wel te voorkomen dat er allerlei residu meebakt, filter in dat geval anders eerst de olie.

7. Poetsmiddel

Tja, ook dit kan: met wat olijfolie kun je je roestvrijstalen wasbak of pannen weer laten glimmen. Werk de kringen en vlekken weg en poets na met een zachte doek.

8. Bezinksel

Een weetje: het bezinksel in de olijfolie hoort er nu eenmaal bij. Het zijn kleine restjes olijf die bij de persing zijn achtergebleven. Je kunt het residu onderin laten zitten of de fles even schudden. Wat jij wilt!

9. Calorieën

Gezond vet, bestaat dat? Jazeker! Olijfolie is goed verteerbaar. Een eetlepel olijfolie levert circa 120 calorieën op. Heerlijk met wat geroosterd witbrood en neem er gelijk wat olijven bij. De Nocellara-olijf bijvoorbeeld.

10. Receptje uitproberen?

Nu nu aan de slag! Tot slot attenderen we je nog op dit receptje. Pesto past bij verschillende gerechten. Heerlijk op een broodje of door de pasta bijvoorbeeld. Kijk hier voor ons eenvoudige pestorecept!

Heb je leuke recepten met olijfolie om hier te delen? Deel ze gerust hieronder! Dank je wel!

Terug naar I Molisani extra vergine olijfolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *